Peranan
Jawatankuasa Kantin di semua peringkat adalah amat penting dalam menentukan
kejayaan pelaksanaan garis panduan ini.
Pihak Pengurusan sekolah akan memastikan segala proses prosedur berkaitan perjanjian, kontrak dan memorandum persefahaman dipatuhi, sementara pihak pengusaha kantin pula dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai pengusaha kantin sekolah yang cemerlang. Ini adalah kerana tujuan utama mengadakan kantin di sekolah adalah untuk menyediakan makanan yang berkhasiat kepada murid-murid bagi kepetingan tumbesaran dan perkembangan dari aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial semasa mereka berada di sekolah.
Pihak Pengurusan sekolah akan memastikan segala proses prosedur berkaitan perjanjian, kontrak dan memorandum persefahaman dipatuhi, sementara pihak pengusaha kantin pula dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai pengusaha kantin sekolah yang cemerlang. Ini adalah kerana tujuan utama mengadakan kantin di sekolah adalah untuk menyediakan makanan yang berkhasiat kepada murid-murid bagi kepetingan tumbesaran dan perkembangan dari aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial semasa mereka berada di sekolah.
PERANAN
JAWATANKUASA ini bertujuan untuk membantu Pengetua atau Guru Besar dalam usaha
membuat perancangan, pelaksanaan dan penilaian berkaitan dengan pengurusan
kantin. menerima dan menyampaikan maklum balas dan cadangan daripada pihak
murid, guru, staf sokongan, ibu bapa kepada Pengetua atau guru Besar tentang
pengurusan kantin. menjalankan pelbagai aktiviti-aktiviti pendidikan dan kempen
yang berkaitan dengan kantin. memastikan pelaksanaan Program Kendiri Kantin
Sekolah dilaksanakan dengan baik.
PENYATAAN DASAR
Pengurusan
Kantin Sekolah harus dilaksanakan secara berterusan dan cekap. Dasar pengurusan
kantin sekolah yang diamalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada masa
kini adalah berpandukan kepada arahan-arahan yang dikeluarkan dari semasa ke
semasa seperti:
-Surat
Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1967 : Panduan untukKesihatan Murid dan Kebersihan di
Kantin Sekolah. K.P.8614/B/3/(2)
-Surat
Pekeliling Ikhtisas Bil 1/1981: Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-Kantin
Sekolah untuk murid-murid yang berbilang agama. K.P. 8786-39(41).
-Surat
pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983: Kantin Sekolah. KP 8591/Jld.ll(1)
-Surat
Pekeliling Ikhtisas Bil 6/98: Menjaga kesihatan pelajar di sekolah,
(BS)8591/Jld.XIV(6).
-Surat
Pekeliling : Penurunan kuasa MenandatanganiKerajaan dan pelantikan Jawatankuasa
Sebut Harga. KP(S)10102/14/012(69).
-Surat
Pekeliling 18 Ogos 2008 : Pelantikan Sebut Harga Di Sekolah- Sekolah Bukan
Pusat tanggungjawab (PTJ). KPAK SEK/500-5 (18)
-Surat
pekeliling 19 Sept 2008: Penurunan Kuasa Menandatangani Kontrak Bagi
Sekolah-Sekolah Bukan Pusat Tanggungjawab (PTJ). Buku Panduan Pengurusan Kantin
Sekolah 2008.
TUJUAN
Memastikan
segala prosedur berkaitan pengurusan kantin sekolah berjalan dengan cekap
berpandukan arahan-arahan yang disediakan oleh pihak Kementerian serta
agensi-agensi yang berkaitan seperti Kementerian Kesihatan dan Pihak Berkuasa
tempatan. Pengusaha kantin pula dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab
sebagai pengusaha kantin sekolah yang cemerlang.
PELAKSANAAN
DASAR
Berpandukan
Buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah 2008
KAEDAH
PELAKSANAAN
Kementerian
Pelajaran Malaysia memastikan aspek-aspek pengurusan kantin sekolah dipatuhi:
i. Pematuhan perjanjian penyewaan dan pengurusan kantin sekolah dilaksanakan
mengikut prosedur dan spesifikasi yang ditetapkan. ii. Mewajibkan setiap
pengusaha kantin sekolah menyediakan laporan harian pemeriksaan kendiri kantin
sendiri sebagai penarafan kendiri pemeriksaan kantin sekolah.
Kriteria
Pelaksanaan:
1.
Penyediaan Perolehan Penyewaan dan Pengurusan Kantin Sekolah.
i.
Menyediakan sebut harga
ii.
Penubuhan Jawatankuasa Pembuka Peti sebut Harga
iii.
Jawatankuasa Sebut Harga
iv.
Perjanjian Penyewaan dan Pengurusan Kantin sekolah
2.
Pihak pengurusan kantin sekolah akan memastikan segala proses prosedur
berdasarkan kepada elemen berikut:
i.
Bangunan dan kemudahan kantin sekolah
ii.
Pengendali makanan
iii.
Makanan dan minuman
iv.
Kawalan kebersihan dan keselamatan kantin v. Pengurusan kantin sekolah
Download :
terima kasih, banyak info berguna
BalasPadam